Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gribshunden klar för hemfärd från Danmark Foto: Blekinge Museum

Gribshunden kan få bo på ett nytt museum i Ronneby

Publicerad

Idag visas den färdigrestaurerade figuren från skeppet Gribshunden upp utanför Köpenhamn, innan den kommer tillbaka till Blekinge. Så småningom är planen att den ska bo på ett helt nytt museum i Ronneby, som beräknas kosta 100 miljoner kronor.

Den världsunika galjonsfiguren från skeppet Gribshunden, lämnade Blekinge för att konserveras vid Nationalmuseum i Köpenhamn, en lång process som snart pågått i tre år.

Konserveringsprocessen är nu klar, och det danska museet bjuder in till en så kallad avskedstillställning. Experterna kommer att visa hur arbetet har gått till, och SVT Nyheter Blekinge är på plats och rapporterar löpande från Danmark under dagen.

Sedan är det dags för Gribshunden att återvända hem. Första anhalt i länet blir Blekinge museums föremålsmagasin på Rosenholm i Karlskrona, där den kommer visas upp för nyfikna blekingar och turister.

– Jag tror vi kommer att få tillbaka figuren den 14 juni. Vi planerar att presentera den för allmänheten redan den 15 juni, säger museichefen Marcus Sandekjer.

Bygger nytt museum

Det finns en vilja att flytta Gribshundsfiguren till den ort där den hittades. Tanken är att bygga ett nytt historiskt museum i Ronneby, som beräknas kosta mer än 100 miljoner kronor att färdigställa. Än förs diskussioner om var det ska ligga och hur byggnaden ska se ut. Men Marcus Sandekjer har stora förhoppningar på det nya museet, och att det kan komma att bidra mycket till Blekinges kulturliv.

– Jag tror det kan locka upp besökare från bland annat Danmark och Holland. Även om vi tillhör Sverige nu, så har Blekinge en dansk historia på flera hundra år.

– Det är är ett stort Blekingeprojekt, och nu är Danmark också med. Det finns många inblandade som kan tycka till, säger han.

Marcus Sandekjer, museichef för Blekinge Museum, ser fram emot besöket på Danmarks Nationalmuseum. Där har nu figuren från flaggskeppet Gribshunden, konserverats och är nu redo att återvända till Blekinge. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer