Enna Josipovic, Weronika Wawrzyniuk och Madeleine Sällström tävlade med sitt projekt DNA-analys. Foto: Fanny Asplund/SVT

Gymnasieforskare: Mest radioaktiv strålning i tomater

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen hölls semifinalen i utställningen Unga Forskare på science-centret Kreativum i Karlshamn. 65 gymnasielever från Blekinge tävlade om en av finalplatserna i Stockholm.

Tävlingen anordnas av organisationen Unga Forskare för 56:e året i rad. Syftet med tävlingen är att inspirera unga till att börja med forskning samt utveckla deras intresse för naturvetenskap, teknik och matematik.

 P-pillers påverkan på den psykiska hälsan, fimpens påverkan på miljön och radioaktivitet i livsmedel var bara några av projekten på tävlingen.

– Vi har kommit fram till att tomater strålar mest utifrån våra mätvärden, säger Oliver Ljung.

Rasmus Persson, Gustaf Heidenberg och Oliver Ljung tävlade med sitt projekt om radioaktiv strålning i livsmedel. Foto: Fanny Asplund/SVT

Oliver Ljung menar dock att vi inte behöver vara rädda för att äta tomater då de innehåller så pass lite strålning.

Många av deltagarna tyckte att det var kul att vara med och tävla, men det var få som hade förhoppningar på vinst med tanke på den hårda konkurrensen. De flesta var glada bara över att de hade tagit sig till semifinal.

– Det känns roligt att man har kommit så här långt. Det är inte alla som får chansen liksom, säger Rosol Abbas som tävlar med projektet ”Alla psykopater är inte monster”.

Rosol Abbas tävlade med sitt projekt ”Alla psykopater är inte monster” Foto: Fanny Asplund/SVT

Kreativum har arrangerat tävlingen flera år i rad men Ingegerd Åberg, chef för pedagogisk verksamhet på Kreativum, tycker att det i år är lite av ett rekordår.

– Det har varit fullt av projekt som vill vara här och visa upp sig. Vi erbjöd 30 platser och de platserna gick åt direkt. säger Ingegerd Åberg.

Finalen hålls på Tekniska museet i Stockholm i slutet av mars. Förutom priser värda 500 000 kronor får vinnarna en ingång i forskarvärlden.  Det är totalt åtta semifinaler i landet, och av dagens 28 projekt i Karlshamn är det sju stycken som går vidare till final.

De gick vidare till finalen

Grupp 3- Arbetsmiljöns inverkan på hörseln

Grupp 6 – Dominoraders fallhastighet

Grupp 11 – Gift med tygindustrin

Grupp 13 – Kan titanic och lök påverka saltstrukturen i dina tårar

Grupp 17 – Microplast i våra vatten

Grupp 23 – P-pillers påverkan på den psykiska hälsan

Grupp 25 – Raketers aerodynamik drivmedel och konstruktion

Publikens pris

Grupp 20 – Olika faktorers påverkan på pulsen under sömn

Vattenpris

Grupp 11- Gift med tygindustrin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.