Vid ett bygge i Ronneby hamn har en grop med häckande backsvalor hittats. Foto: Privat

Häckande backsvalor stoppade bygge av ny skärgårdsbrygga

Uppdaterad
Publicerad

Sex häckande backsvalor misstänks ha slagit sig till ro i gropar som grävts vid ett bygge i Ronnebyhamn. Eftersom backsvalan är rödlistad tvingades bygget av en skärgårdsbrygga att stoppas.

– Ingen av oss har tidigare stött på att ett arbete blir stoppat på grund av svalor, säger Anna Hinseäng, exploateringschef Ronneby kommun.

Det var i slutet av juni som en amatörornitolog upptäckte sex häckande backsvalor i en tillfälligt grävt grop vid Östra piren i Ronnebyhamn. Personen kontaktade länsstyrelsen som åkte ut till platsen och hittade flera hål i gropen.

– Vi observerade svalor på håll men vi såg ingen som kröp in i hålen under tiden vi var där. Men vi har tydliga observationer från anmälaren och det är högst troligt att häckning förekommer, säger naturvårdshandläggare Elvia Isacsson Nilsson.

Hotade byggprojekt

Backsvalan är rödlistad som ”nära hotad” och detta gjorde att Ronneby kommuns arbete med att anlägga en ny terminalbyggnad till skärgårdstrafikens resenärer tvingades att pausas.

– Vi fick stoppa bygget i någon vecka för att säkerställa att det inte fanns svalor i de andra groparna, säger Anna Hinseäng, exploateringschef på Ronneby kommun.

Får inte störa svalorna

När länsstyrelsen förra veckan var på platsen igen upptäcktes att svalorna flyttat till en annan grop längre ut i hamnen. Kommunen fick då grönt ljus att fortsätta med bygget.

– Först sa de att vi kunde vara tvungna att stoppa arbetet upp till två månader och då hade det blivit förseningar i projektet. Men nu har det inte påverkat bygget, säger Anna Hinseäng, exploateringschef Ronneby kommun.

Däremot får de inte fylla igen gropen längre bort där backsvalorna nu häckar och de får inte heller störa med trafiken på den platsen.

Länsstyrelsen uppmanar också allmänheten att inte störa svalorna på platsen och att inte röra sig för nära gropen.

Häckande backsvalor i schaktmassor i Malmö. Arkivbild. Foto: TT/Johan Nilsson

BACKSVALA

Backsvalor flyttar till sina övervintringsområden i tropiska Afrika under augusti och september. De anländer igen till Sverige under maj månad.

När de anländer samlas de först vid ett större vattendrag och födosöker. Först senare uppsöker de sin häckningskoloni, som alltid är placerad i en sandig eller grusig brant, såsom en flodbank eller en grustäkt.

Till skillnad från andra svalor söker den inte bebyggelse. Kolonierna består av allt från ett dussintal till flera hundratals par, som häckar tätt ihop. Koloniplatserna återanvänds ofta år efter år.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.