Foto: TT

Karlskronahäkte fullt – misstänkta får flyttas

Publicerad

Häktet i Karlskrona är fullbelagt och häktade får transporteras till andra platser, främst Kristianstad eller Kalmar. Finns det inte plats där får Kriminalvården hitta andra platser.

– Beläggningen är så nära hundra procent som det går, säger Richard Boström, kriminalvårdchef verksamhetsområde Karlskrona och Kristianstad och tillägger:

– Det här är ett nationellt problem och vi jobbar regionalt med en häktningssamordnare som hjälper till att hitta platser när det är fullt.

Häktet i Karlskrona har 23 platser men det finns några extra celler att ta till när det uppstår ett akut behov.

Extra tryck

Att det är så fullt i häktena runt om i landet sätter ett extra tryck på transportpersonalen för att flytta häktade till andra häkten eller till förhandlingar i domstol.

– Det pågår ett nationellt arbete för att ta fram nya häktesplatser, det kan till exempel vara att damma av anläggningar som inte är i bruk idag, säger Richard Boström.

SVT Nyheter har tidigare berättat att åklagarkammaren i Karlskrona är underbemannad men det ska inte påverka häktestiderna och att fler får sitta häktade längre tid, enligt chefsåklagare Anne Boijmarker,

– Frihetsberövande är ett stort intrång i en persons integritet så de ärendena har högsta prioritet. Ingen ska behöva sitta häktad längre för att vi har en hög arbetsbelastning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer