Foto: TT / Magnus Lejhall

Hamnfack varslar om strejk – kan stoppa arbetet i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Hamnarbetarförbundet kommer på måndagen att varsla om strejk efter havererade förhandlingar med arbetsgivarorganisationen Svenska Hamnar. Om detta blir av kommer arbetet i bland annat Karlshamn att stoppas nästa vecka.

Efter flera möten under hösten 2018 med arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar angående att teckna kollektivavtal, avslutades förhandlingarna i oenighet den 19:e december.

Därför varslar Hamnarbetarförbundet på måndagen om strejk vilket innebär att arbetet i Umeå, Karlshamn, Helsingborg och Halmstad kan komma att stoppas på onsdag nästa vecka.

”Därmed tvingas vi nu ut i en strid som riskerar att bli utdragen, infekterad och kostsam för alla berörda”, skriver förbundets ordförande Eskil Röner på DN Debatt.

Under måndagen kommer en pressträff att hållas där detaljerad information om stridsåtgärderna kommer att presenteras, skriver Hamnarbetarförbundet i ett pressmeddelande.

Lång konflikt

Orsaken till stridsåtgärderna är att facket återigen kräver ett kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar. Enligt fackordförande Eskil Rönér har hälften av landets hamnarbetare – de som inte är med i Transportarbetareförbundet – saknat avtal i snart fem decennier.

Nu aktualiseras frågan eftersom arbetsgivarsidan infört en ”utestängningspolicy”, enligt Eskil Rönér.

”Den innebär att Hamnarbetarförbundets 1 300 medlemmar och företrädare utestängs från all information, alla förhandlingar och all samverkan i hamnarna. Våra avdelningar har kastats ut från sina facklokaler” skriver han.

Sveriges Hamnar förvånad

Sveriges Hamnar menar däremot att de har erbjudit ett kollektivavtal som skulle ge förbundet fackliga rättigheter och inflytande över arbetsmiljön i hamnarna.

– Det avtal vi erbjuder innebär en rättslig garanti om samma anställningsvillkor för alla hamnarbetare i Sverige. Det skulle även ge Hamnarbetarförbundet fackliga rättigheter och inflytande över arbetsmiljön. Därför är det förvånande att Hamnarbetarförbundet inte vill acceptera erbjudandet eftersom det leder till trygghet och stabilitet”, säger Joakim Ärlund, vice vd och förhandlingschef Sveriges Hamnar i ett pressmeddelande.

Grunden till konflikten är att arbetsgivarna redan har ett rikstäckande kollektivavtal med LO-förbundet Transport och vill inte ha två olika avtal för samma arbete. Hamnarbetareförbundet vill å sin sida ha ett likadant avtal som Transportarbetareförbundet redan har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.