Populära resemål från Blekinge som Gdynia i Polen har körts utan passagerare i flera veckor. I stället används samma färjor till godstransport. Foto: Arkiv/SVT

Hamnbranschen opåverkad av pandemin: ”Allt är som vanligt”

Publicerad

I coronavirusets spår påverkas många branscher negativt – anställda varslas, företag står utan kunder och några går i konkurs. Men Karlskrona och Karlshamns hamn jobbar på som vanligt.

Det är passagerartrafiken som drabbats hårdast av coronaviruset. Resorna mellan Karlskrona och Gdynia i Polen har körts utan passagerare i flera veckor. I stället används samma färjor till godstransport.

– Själva verksamheten har inte påverkats alls, passagerartrafiken är självklart förminskad men det påverkar inte oss i nuläget, säger Karlskronas tillförordnade hamnchef Ola Gren.

Corona i Blekinge

Den bilden delar också Mats Olsson, vd för Karlshamns hamn. Han delar upp Karlshamns hamn i tre delar – transporten, oljehamnen och passagerartrafiken.

– Vi har en större export, men samtidigt kan man säga att all passagerartrafik är inställd, säger Mats Olsson.

”Finns ingen framförhållning”

Totalt sett är hamnens transport något mindre men det finns ingen oro för hamnens framtid, förklarar Mats Olsson. Problemet i nuläget bottnar i att hamnen tvingas ställa om snabbt med besked som kan komma med kort varsel.

– Vi har ingen framförhållning, helt plötsligt kan vissa länder ställa in fartyg i samarbete med oss, säger Mats Olsson.

Hör mer om hamnarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet