Vattenledningar utanför Torhamn har flutit upp till ytan, vilket kan orsaka fara för personer som är ute på sjön. Foto: SVT

Hamnchef varnar för flytande ledningar utanför Torhamn

Uppdaterad
Publicerad

Vattenledningar ut till ett antal öar utanför Torhamn har under helgen flutit upp till ytan. Nu går Pelle Pettersson, hamnchef, ut med en varning till båttrafiken.
– Det är en fara för sjötrafiken. Kör man på en ledning i hög fart är risken stor att du välter ur båten, säger han.

Ledningarna som går från Torhamn försörjer öarna Långören, Ungskär, Stenshamn och Inlångan med vatten. I vanliga fall ska ledningarna ligga under vattenytan, men ledningarna har nu fyllts med luft vilket gör att ledningarna har flutit upp till ytan.

– Felet uppstod oavsiktligt i fredags i samband med att tekniker undersökte ledningarna, säger Pelle Pettersson, hamnchef.

”Fara för sjötrafiken”

Pelle Pettersson uppskattar att ledningarna är 40-50 mm tjocka och menar att ledningarna kan orsaka fara för båttrafikanter.

– De är grövre än en trädgårdsslang och väldigt hårda. Det är en fara för sjötrafiken. Kör man på en ledning i hög fart är risken stor att du välter ur båten, säger han.

Under söndagen arbetade man med att laga ledningarna. Bland annat fanns dykare på plats för att försätta ledningarna med tyngder.

– Som det ser ut kommer arbetet att fortsätta under måndagen, då vi hoppas kunna lösa problemet.

Problemen med vattenledningarna påverkar också öbornas vattenförsörjning.

– Vad jag har förstått ska det finnas vatten, men det kan spotta och fräsa när man drar igång vattnet, säger Pelle Pettersson, hamnchef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer