Arkivbild. Mannen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: SVT

Han greps i gryningsrazzian: ”Polisen stormade lägenheten”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i 30-årsåldern stod och lagade frukost när polisen stormade in den 17 april förra året. Totalt greps tolv personer i en omfattande polisinsats i Sydsverige, misstänkta för delaktighet i den 30-årige storbedragarens verksamhet.

SVT Nyheter Blekinge kan i dag avslöja detaljer kring den samlade gryningsrazzia som genomfördes för att säkra bevis i det jättelika bedrägerimålet.

Klockan var halv sju på morgonen när polisen stormade in i den utpekade kumpanens lägenhet.

– Jag stod och lagade frukost innan jobbet när sex till åtta poliser tog sig in. De var aggressiva och satte handbojor på mig och tog all elektronik innan jag blev inkastad i en bil till arresten, säger mannen som är i 30-årsåldern.

Storbedragaren i Blekinge

Tolv greps i gryningsrazzia

Mannen var en av tolv som greps i en omfattande polisinsats i södra Sverige, misstänkta för att ha varit delaktiga i den 30-årige Karlskronamannens mångmiljonbedrägerier. Han fördes till en arrest där han blev delgiven misstankar om grovt bedrägeri och penningtvätt. Där fick han sitta i tre dagar innan han förhördes och sedan släpptes på fri fot.

– Först när jag satt i arresten blev jag delgiven misstankar. När jag fick reda på vad det gällde blev jag helt uppgiven då jag själv ser mig som lurad av 30-åringen, och helt plötsligt är man misstänkt för att ha lurat andra, säger mannen.

– Jag förstod innerst inne att jag skulle bli förhörd eftersom jag själv polisanmält 30-åringen, men inte att jag skulle bli misstänkt.

Inte längre bedrägerimisstänkt

I förra veckan avskrevs bedrägerimisstankarna mot den utpekade kumpanen. Men han misstänks fortfarande för penningtvätt, efter flera pengaöverföringar mellan hans och storbedragarens konton.

– Det känns extremt skönt att de har förstått att man inte haft något med hans bedrägerier att göra utan att man själv är lurad. Att de misstänker mig för penningtvätt är inte förvånande, men det finns logiska förklaringar såsom återbetalningar av mina skulder han har haft till mig, säger den utpekade kumpanen.

Hur känns det här i efterhand?

– Det har varit och är psykiskt tärande. Jag har förlorat både jobbmöjligheter och mitt dåvarande kontor på grund av all ryktesspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet