Foto: TT

Han har släppt en vinyl med ljudet av brustabletter

Uppdaterad
Publicerad

Tio spår av bubblande, fräsande och brusande. Det innehåller den vinyl som konstnären Alexander Höglund från Karlshamn har spelat in och gett ut – och som nu har blivit internationellt uppmärksammad.

– Det finns en humor i det som jag gillar, säger han.

En del associerar nog huvudvärk eller kanske bakfylla till ljudet av brustabletter. Det är just det vardagliga i ljudet av en tablett som löses upp i vatten som lockade Alexander Höglund från Karlshamn, som bor i Malmö, att spela in ljudet olika läkemedel. Ljudet påminner honom också om barndomen.

– Jag får nostalgiska känslor av ljudet. Det påminner om min mormor som var förtjust i Treo, säger han.

Arbetsprocessen för att få vinylen klar har varit lång och har bestått av flera moment. Dels jakten på rätt brustabletter, dels rätt förutsättningar i studion. Rätt glas, rätt mängd vatten och olika mikrofoner har testats för att uppnå det perfekta ljudet.

– Jag ville göra en bra skiva och då får man anstränga sig så mycket man kan, säger Alexander Höglund.

Skivan har inte bara uppmärksammats i lokala medier utan ordet om den bubblande vinylen har spridit sig internationellt. Bland annat har New york times och Jakarta Post rapporterat om projektet.

Nu har Alexander Höglund släppt 150 exemplar av albumet Substance, vilket P4 Blekinge var först med att rapportera.

Hör mer om vinylen i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.