Foto: SVT/Arkiv

Han lämnar krögarlivet i Karlskrona efter 25 år

Publicerad

Krögaren Pär Hjalmarsson säljer alla sina restauranger i Karlskrona. Förhoppningen är att börja om på nytt, kanske utanför Karlskronas gränser.

För sex år sedan startades bolaget Sjörök, som sedan bytte namn till Ikupan AB, av Pär Hjalmarsson, Magnus Larsson, Johan Rennemark och Daniel Jonasson.

Under åren har de hunnit öppna inte mindre än fyra restauranger i centrala Karlskrona: Sjörök, Biobaren, Elsas café och Rost o vin. Men nu bryts ägarkonstellationen upp. Krögarprofilen Pär Hjalmarsson har sålt sina andelar i samtliga restauranger.

Restaurangerna drivs vidare

– Det känns bra. Tanken är att börja om på ny kula lite grann. Kanske i en annan bransch, kanske inte, säger Pär Hjalmarsson till SVT.

Alla restauranger kommer att finnas kvar och Hjalmarssons andelar har dels köpts upp av de tidigare kompanjonerna samt ytterligare en intressent.

– Jag hade kanske tänkt att det skulle bli såhär inom ett par år. Nu blev lite tidigare, eftersom det fanns någon som ville köpa och det vet man inte om det gör sen, säger han.

”En frihetskänsla”

Hjalmarsson har drivit olika restauranger i Karlskrona sedan 1992 och är ett välkänt ansikte bland stadens restauranggäster.

Känns det inte vemodigt att lämna helt?

– Allting har en början och ett slut, och nu var det slut på den här resan för min del. Det är vemodigt förstås, och kommer att kännas speciellt, men det finns andra saker som uppväger det. En frihetskänsla.

Söker sig gärna utanför stan

Planerna för framtiden är alltså inte direkt utstakade i detalj, men Pär Hjalmarsson säger att han hoppas få jobba med uppdrag utanför Karlskrona, efter 25 år i stadens krogliv.

– Jag skulle inte ha något emot att jobba lite mer nationellt eller internationellt för den delen, för att utvecklas lite. Jag har varit och härjat hela tiden i den här lilla staden ganska länge nu. Det är en intressant tid som kommer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.