Foto: SVT

Så lindrar du din ångest – expertens bästa tips

Publicerad

När han var tio år gammal började han lida av ångest och social fobi. I dag stod Eric Bergström från Karlskrona och föreläste inför ett hundratal personer, om vägen ur ångestens helvete.

Allt började i skolan, när det var högläsning på svenskalektionen. Eric Bergström hade länge haft problem med stamning, och problemen övergick till en fruktansvärd rädsla för att göra bort sig offentligt.

– Det var vissa som tyckte det var roligt att jag stammade och brukade reta mig för det. Det gjorde att jag tyckte det blev jobbigt att prata, vilket ledde till att jag blev väldigt tyst. Senare spred sig den här rädslan till alla möjliga delar av livet, säger Eric Bergström.

I dag driver han företaget Ångestskolan, som i sociala medier lär ut tricks och knep för att lindra ångest och social fobi. Ett av hans allra bästa tips till den som lider av social fobi, är att ta reda på så mycket som möjligt om det.

– Kunskap om vad det är för någonting och hur det fungerar är jätteviktigt. Läs på så mycket ni kan. Det har gjort att jag har kommit jättelångt med mig själv. Jag har fortfarande viss ångestproblematik, men nu har jag lärt mig att hantera tankarna jag får, och visa de att det är jag som bestämmer, inte de.

Och i dag hade Navigatorcentrum i Karlskrona bjudit in honom för att föreläsa på Folkets Hus. Intresset visade sig vara stort, närmare 100 personer tog sig till föreläsningen.

– Jag vill visa folk att det är fler som är drabbade, och att det finns sätt att komma ur det, säger Eric Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer