Robert Tomalski från Polen paddlade till Karlskrona men hamnade ur kurs. Kustbevakningen förde honom till Karlskrona efter att varit ute till havs i över tre dygn. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Paddlade från Polen till Karlskrona – räddad i sjödrama

Uppdaterad
Publicerad

Kajakpaddlaren Robert Tomalski från Polen var på väg mot Karlskrona när han kom ur kurs. Söder om Öland blev han trött och sköt upp en nödraket och fick hjälp av Kustbevakningen till Karlskrona.

– Jag paddlade i fullständigt mörker, säger han.

Robert Tomalski kommer från staden Radom i Polen och har paddlat med sin kajak över hela världen. Hans senaste mål var från hamnstaden Leba till Karlskrona, en rutt han påbörjade för tre dagar sen.

– Det var min första expedition i öppet vatten, det vill säga mitt i havet, berättar han.

Hamnade ur kurs

Men äventyret slutade inte som han tänkt sig. Han hamnade ur kurs och paddlade omkring utanför Ölands södra udde. Han började bli trött och beslöt sig till slut för att skjuta upp en nödraket. Efter en stund kom Kustbevakningens besättning och plockade upp honom och förde honom till Karlskrona, något som P4 Blekinge rapporterat om.

– Jag välkomnade varmt deras hjälp efter denna resa. Jag skulle vilja utforska Karlskrona, men i går gavs det inget tillfälle, säger Robert Tomalski som nu tagit färjan tillbaka till Polen.

Ska försöka igen

Han har inte blivit avskräckt av incidenten, tvärtom är han nu taggad på att försöka nästa år igen men att då utgå från Gdansk, vilket innebär 16 mils längre sträcka.

– Nästa år klarar jag det, då ska jag förbereda mig bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer