Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petra Varenhed är biodlare och en av nio som kan rycka ut om man ringer Svärmtelefonen i Blekinge. Foto: TT, Gustav Stjernkvist/SVT

Hennes uppdrag: bevaka Blekinges bortflugna bisvärmar

Uppdaterad
Publicerad

Svärmtelefonen är en telefonlinje där man kan ringa om man stöter på problem med svärmar av honungsbin. Ett samtal och en lokal biodlare kommer på besök för att föra bina till rätta. Någonting som måste göras så fort som möjligt.

– De gäller att fånga dem innan de börjat bygga och dra in honung, för i så fall måste de avlivas, säger biodlaren Petra Varenhed.

Det är biodlare landet över som ställer upp när svärmtelefonen får ett samtal. Någonting som blir mer populärt den här tiden på året då det är säsong för delar av bisamhället att lämna kupan.

De letar då ett nytt bo, ofta i trästammar eller liknande, men kan också komma till att leta sig in i husväggar och under tak.

– De kan tycka att de är för trångt och att de vill byta bo. Har man otur flyttar de in i en skorsten eller i en vägg, säger Petra Varenhed, yrkesbiodlare.

Telefonlinjen är ett initiativ av Sveriges Biodlares Riksförbund, efter att medlemmarna märkte att det inte fanns någonstans att vända sig när man fått besök av bisvärmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.