För Thomas Håkansson har årets sommar har varit exceptionell, ur solenergi-synpunkt. Foto: SVT

Hans solpaneler ger mer el än han behöver

Uppdaterad
Publicerad

Det är en rekordsommar på flera sätt. För den som har monterat solceller på sitt hus har sommarens väder inneburit strålande tider.

Några kilometer utanför Bräkne-Hoby, i en jordbruksbygd där de flesta hus ser ut som de alltid gjort, ligger en nymodig villa – modern på flera sätt. Byggd för bara ett drygt år sedan, men framför allt är det energilösningarna som står ut.

Det syns framför allt på taket, som är täckt av dels den gröna växten sedum, dels av rader av solpaneler och solceller. Det är Thomas och Lena Håkansson som här byggt ett så kallat passivhus – ett hus som är självförsörjande på energi. Och inte bara det: som året och sommaren hittills sett ut ger det till och med ett överskott.

För Thomas Håkansson har årets sommar har varit exceptionell, ur solenergi-synpunkt. Foto: SVT

– Just nu producerar vi 30 kilowatt-timmar per dygn i överskott, säger Thomas Håkansson.

Säljer överskottet

Överskottet säljer de till elbolaget. När vintern kommer kan det hända att de behöver köpa tillbaka några kilowatt-timmar men Thomas räknar med att det i år ändå slutar på plus för hans del.

Den som installerar solceller får statsbidrag och skatterabatt, och det har satt fart på antalet anläggningnar. Förra året ökade antalet solcellsanläggningar med 52 procent, jämfört med året innan, enligt Energimyndigheten. Och solsommaren 2018 lär knappast lägga band på den utvecklingen.

Thomas Håkansson påpekar att moderna solanläggningar fungerar bra även vid molnigt väder. Men årets sommar har ändå varit exceptionell ur solenergi-synpunkt.

– Alla som har solanläggningar – oavsett om de är små eller stora – säger att det är en kanonbra sommar, säger Thomas Håkansson.

På taket till passivhuset finns en matta av den gröna växten sedum, solpaneler och solceller. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.