Henrik Wettergren är försäljningschef på Södra Cell, som äger Mörrums bruk. Foto: Martina Wärenfeldt/Södra och SVT

”Största problemet är osäkerheten”

Publicerad

Södra Cell i Mörrum och Orkla i Fågelmara är andra exempel på företag som påverkas av brexit.
– Största problemet för oss är osäkerheten, säger Södra Cells försäljningshef Henrik Wettergren.

En av Södra Cells fabriker ligger i Mörrum. Företaget exporterar bland annat pappersmassa och trä till Storbritannien, som är ett av bolagets största exportländer. Förberedelserna inför brexit pågår.

– Vi har ökat våra lager av varor i Storbritannien för att de redan ska vara inne i landet om det blir en hård Brexit. Det blir krångligare och det kan bli dyrare både för oss och för våra kunder. Det kan också bli risk för köer vid gränsen, säger försäljningschefen Henrik Wettergren.

Osäkerhet oroar

Det är oklart om det blir en så kallad hård brexit, där Storbritannien lämnar EU abrupt utan avtal. Eller om det blir en mjuk brexit, med ett ordnat utträde och med avtal. Det är den här ovissheten som oroar Södra Cell.

– Det största problemet för oss är osäkerheten inför när det ska hända och exakt vad det är som ska hända, säger Henrik Wettergren.

”Följer utvecklingen”

Orkla importerar förpackningar till fabriken i Fågelmara från Storbritannien. Företaget lyfter också fram osäkerheten.

– Vi är beredda på fördröjning om alla varor måste stoppas och det kan ta tid med följeffekter på transporten. Så det vi kan göra just nu är att bygga upp lager under en övergångspersiod. Vi följer utvecklingen, säger Cecilia Gannedahl, som är kommunikationsdirektör för Orkla i Sverige.

”Vara vaksam”

Ett annat företag, Orbit One i Ronneby, säger att de påverkas marginellt av brexit, men lyfter också fram att det finns en ovisshet inför framtiden.

– Däremot så är detta en så stor förändring för Europa att det med säkerhet kommer att bli någon form av följder och konsekvenser. Det är därför viktigt att vara vaksam och anpassa verksamheten efter de nya yttre förutsättningarna, säger Mattias Lindhe, som är vd på Orbit One.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet