Marita Mattsson och gänget som tränar i Listerby IK, för skojs skull. Foto: Privat

Så ska kvinnor lockas tillbaka till fotbollen

Uppdaterad
Publicerad

Det är många som slutar inom flickfotboll när det är dags för hoppet över till damlag. Blekinge Fotbollförbund har därför inlett en satsning som välkomnar kvinnor tillbaka till fotbollen.

– Efter en paus vill många tillbaka, säger Marita Mattsson, ambassadör för satsningen.

Marita Mattsson, ledamot i Blekinge Fotbollförbund, leder satsningen Fotboll Fitness. Hennes uppdrag är att hjälpa föreningar i Blekinge i uppstartsfasen – men lämnar sedan över verksamheten till föreningen i fråga.

– Det är till för alla åldrar och oavsett erfarenhet och vilken form man är i, säger hon.

Mattsson var med och startade satsningen i Listerby IK i maj förra året, där nu både yngre tjejer och äldre kvinnor tränar tillsammans en gång i veckan. Hon kallar det organiserad spontanfotboll då de träffas utan tränare endast för att ha kul.

– Kvinnor föder barn, sedan vill de kanske tillbaka utan att spela tävlingsfotboll.

Här tränas det Fotboll Fitness i Listerby IK. Foto: Marita Mattsson

Kallinge SK, Jämshög IF, och just Listerby IK, är de föreningar i Blekinge som har börjat med Fotboll Fitness. Marita Mattsson hoppas att fler föreningar ska få intresse för satsningen och bjuda in fler till fotboll – utan seriespel.

– Alla längtar till nästa träning. Man lever på glädjen som den ger hela veckan.

Lägre medelålder i damlag

Blekinge Fotbollförbund ser en trend där det är allt vanligare att flickspelare i allt tidigare ålder går över till seniorfotboll, jämfört med hur det ser ut på herrsidan. Marita Mattsson har svårt att sätta fingret på vad det beror på, men menar att konsekvensen ofta blir att tjejer då slutar med fotboll.

– Det är viktigt att diskutera möjligheterna för att ändra på det här, säger hon.

Marita Mattsson är ambassadör för Blekinge Fotbollsförbunds satsning Fotboll Fitness, som välkomnar tjejer att spela fotboll utan en serie. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Detta är Fotboll Fitness

Det kan definieras som organiserad spontanfotboll och passar alla oavsett ålder, erfarenhet eller fysisk form. Det spelas på en mindre plan där all träning genomförs med boll. Fokus ligger på att förbättra hälsan på ett roligt och socialt sätt utan fokus på att vinna.

Ambassadörernas uppdrag är att hjälpa föreningar i sitt närområde att starta upp Fotboll Fitness. Första steget är att presentera konceptet och förankra det hos intresserade föreningar. Därefter kommer ambassadören att vara behjälplig i uppstarten för att sedan lämna över verksamheten helt till föreningen.

Källa: Blekinge Fotbollförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.