Sjuksköterskestudenterna Monia Hassan och Klara Andersson uppskattar den nya kliniken. De använder sig av utbildningsdelen i sina studier. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Här är BTH:s nya hälsoklinik

Publicerad

I samband med Blekinges Tekniska Högskolas 30-årsjubileum invigs en ny kombinerad forsknings- och utbildningsklinik inom hälsa i Karlskrona. Det är en storsatsning som är unik, då allt är samlat under samma tak.

Den nya kliniken på BTH består av tre delar. Dels en utbildningsmottagning där studenter tillsammans med forskare och lärare kan utforma, testa och simulera nya arbetssätt.

Här finns också en hälsomottagning bemannad av studenter som bland annat utför hälsoundersökningar.

Längre bort i korridoren finns också ett forskningslab. Forskningsprojekten fokuserar på hur teknik kan stödja människor i olika åldrar för god hälsa och livskvalitet.

– Det finns ju forskningskliniker och utbildningskliniker på andra lärosäten. Men här har vi slagit ihop det och har allt i samma, säger Johan Sanmartin Berglund, som är föreståndare för den nya kliniken.

Uppskattas av studenterna

Monia Hassan och Klara Andersson har båda precis inlett sin sjätte termin av sjuksköterskeprogrammet på BTH.

– Vi får ett fall av en lärare så jobbar vi utifrån fallet vi har fått och vilka besvär som dockan kommer att ha, berättar Monia Hassan.

Deras lärare sitter i ett rum bredvid och övervakar deras undersökning genom kameror.

– Först var det svårt att ta det seriöst, eftersom det är en docka. Men när vi hade gjort det några gånger blev det lättare och det har faktiskt hjälpt ganska mycket. Man kommer att bli mer säker, säger Klara Andersson.

På kliniken finns även Europas mest moderna tandvårdsenhet. På fredag invigs kliniken officiellt då socialminister Lena Hallengren kommer på besök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer