I dag invigdes försvarsmaktens nya jättebygge i Kallinge. Foto: SVT

Här invigs försvarets största bygge – på 60 år

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt flygledartorn, en ny helikopterhangar och ny platta för tunga transportflygplan till en prislapp på 817 miljoner kronor. I dag invigdes försvarsmaktens nya jättebygge i Kallinge.

I 2004 års försvarsbeslut bestämde riksdagen att Ronneby garnison skulle byggas ut och nu är den sista delen av det så kallade Ronnebypaketet klart. Det blev det störta byggprojektet för Försvarsmakten sedan Musköbasen byggdes på 1960-talet.

SE MER: Här kan du se hela inslaget

På plats i Kallinge i dag var bland andra ÖB Micael Bydén samt F17:s flottiljchef Lars Bergström.

Ronnebypaketet har kostat totalt 817 miljoner kronor och innehåller bland annat ett nytt flygledartorn, en ny drivmedelsanläggning och ny platta för tunga transportflygplan.  Den sista delen som nu står klar är nya hangarer och plattor för Helikopterflottiljens sjöoperativa helikoptrar. Det består av 26 300 kvadratmeter inomhusyta och 45 000 kvadratmeter utomhusyta – vilket motsvarar cirka tolv fotbollsplaner. Det ger plats för cirka 20 helikoptrar och 200 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.