Hamnbogserbåten Karl har varit i drift i Karlskrona sedan mars 2019. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Här är Karl – Karlskronas omdiskuterade bogserbåt

Publicerad

Med jämna mellanrum utförs övningar med Karlskrona kommuns bogserbåt Karl.

SVT Nyheter Blekinge följde med på fredagens bogserövning.

Sen Karl sattes i drift har den varit ute på nio uppdrag.

– Det finns ett stort värde att ha en bogserbåt i kommunen, säger Eva Strömkvist (S), ordförande i drift- och servicenämnden.

Övningar görs ungefär en gång i månaden för att hålla kunskapen uppe eftersom Karl inte åker ut på uppdrag så ofta. Båten fick hjälp av Kustbevakningen och tränade på att bogsera och placera deras fartyg KBV 003 rätt längs kajen.

Normalt sett behöver Kustbevakningen sällan hjälp med bogsering då deras motorer och propellrar är tillräckligt kraftfulla. Men deras fartyg påminner om fartyg som Karl vanligtvis behöver hjälpa.

– Det gick jättebra idag. Det är viktigt att öva så att inget går åt pipsvängen, säger Pelle Pettersson, hamnchef i Karlskrona kommun samt överbefälhavare ombord på Karl.

Karl kan hjälpa större fartyg i Karlskronas hamnar att lägga till efter en bogsering, genom att knuffa in fartygen mot kajen. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

”Håller absolut inte med”

Bogserbåten Karl har funnits hos kommunen i snart ett år, men har bara varit i drift sen i mars. Sen dess har Karl varit ute på nio externa insatser.

P4 Blekinge berättade under fredagen att Kristdemokraternas gruppledare Billy Åkerström misstror lönsamheten i att ha en hamnbogserbåt i kommunens regi.

– Jag tycker de som köpt in båten skjutit sig själva i foten, idag när både vård, skola och omsorg behöver pengar är det inte bra, säger Billy Åkerström till radion.

Det kostade kommunen 6,8 miljoner kronor att köpa in Karl, vars uppdrag hittills dragit in drygt 200 000 kronor. Men varken Pelle Pettersson eller Eva Strömkvist (S), ordförande i drift- och servicenämnden, håller med om att det är slöseri.

– Det finns ett stort värde att ha en bogserbåt i kommunen, för kryssningsfartyg och andra fartyg, menar hon.

– Alternativet är att ta hit en bogserbåt från Karlshamn eller Köpenhamn, vilket tar mycket längre tid och det blir också en kostnad.

Eva Strömqvist (S), ordförande i drift- och servicenämnden, här tillsammans med Marcus Wildenius, förvaltningschef på drift- och serviceförvaltningen. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.