Erik Lindborg (KD), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Blekinge. Foto: SVT

Nu invigs närakuten i Karlshamn – som telefonlinje

Uppdaterad
Publicerad

Alliansens vallöfte från 2018 – att öppna en närakut i Karlshamn – ska bli verklighet.

Men det är inga dörrar på sjukhuset som öppnas upp – utan en telefonlinje med sjukvårdsrådgivning.

Att öppna en närakutmottagning i Karlshamn var Alliansens vallöfte i förra valet. Mottagningen skulle ge befolkningen i västra Blekinge tillgång till olika specialister, röntgen och labb dygnet runt. Specialistläkare skulle finnas på länk och akutsjuksköterskor på plats.

Men löftet att öppna upp under 2019 infriades aldrig och först sommaren 2020 klubbades förslaget igenom i regionfullmäktige, men i en något annorlunda form. I augusti kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att planen för närakuten är att sjuka patienter ska ringa 1177 under nattetid.

I dag presenterades konceptet under en presskonferens.

– Det här är en insats som vi gör i första hand för invånarna i västra Blekinge, säger Erik Lindborg (KD), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Blekinge.

Ring 1177 – kopplas till Blekinge

Under onsdagen öppnar telefonlinjen, som innebär att personer i västra Blekinge vid behov ska ringa 1177 för att komma i kontakt med en sjuksköterska. Där görs en första medicinsk bedömning, och vid behov kan samtalet därefter kopplas vidare till närakutmottagningen, där en lokal sjuksköterska gör ytterligare medicinsk bedömning. Sjuksköterskan på närakutmottagningen kan också se till att en lokal vårdcentral ringer upp och erbjuder en tid för besök nästa dag, alternativt ett hembesök av läkarbilen.

– Patienten kan därmed även nattetid söka och erbjudas vård för behov som inte kan vänta till dagen efter. Det är så här vi inleder, med den första pusselbiten i ett större koncept, säger Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge.

Konceptet närakutmottagningen har väckt stark kritik hos oppositionen, som har kallat öppnandet en bluff, och menar att Alliansen brutit ett av sina tydligaste vallöften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Närakuten i Karlshamn

Mer i ämnet