Genom den nya appen har parkeringsvakterna hittat flera skuldbilar. Foto: Andreas Steinbach

Resultatet av p-vakternas nya metod mot bilmålvakter

Uppdaterad
Publicerad
En bilmålvakt och tre skuldbilar har parkeringsvakterna i Karlskrona hittat hittills efter att en ny app börjat användas. Senast förra veckan hittades en bil med över 5 000 kronor i skulder.

I början av februari började parkeringsvakterna i Karlskrona kommun att använda en ny app där de snabbt se om felparkerade bilar har stora skulder. Detta för att göra det lättare att komma åt så kallade bilmålvakter.

Fram till i dag har parkeringsvakterna hittat en målvaktsbil och tre bilar med skulder över 5000 kronor i felparkeringavgift.

– Förra veckan hittade vi en bil som hade skulder på över 5 000 kronor som bärgades. Då hörde ägaren av sig och betalade sina skulder och löste ut bilen, så det har fått effekt att folk gör rätt för sig, säger Andreas Steinbach, trafikingenjör Karlskrona.

Har fått effekt

Parkeringsvakterna slår varje dag på ungefär 40 bilar som står felparkerade för att se om de har skulder över 5 000 kronor.

– Det har haft en viss effekt. Ett par av bilarna har varit sådana man inte misstänkt. Där har det bara gjorts en slagning och så har det kommit upp att man har en skuld, säger Andreas Steinbach.

Har det  gått som ni förväntade er?

– Det är bara positivt att vi inte hittar så många. Jag tror det har gett effekt att vi har det här verktyget genom att det inte är lika många bilar som har skulder som rör sig i Karlskrona. Vi fortsäter jobba med det och det kommer garanterat dyka upp skuldbilar eller bilmålvakter då och då.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Parkeringsvakten Emma Mårtensson använder den nya mobilappen som avslöjar bilmålvakter, som samlat på sig stora skulder. Foto: Oskar Sandström/SVT

Bilmålvakt

Visa

Begreppet bilmålvakt används om personer som av någon anledning går med på att registreras som ägare till ett fordon i stället för fordonets verklige ägare.

Genom att använda en bilmålvakt slipper fordonets verklige ägare betalningsansvar för fordonsrelaterade skatter och avgifter eftersom den registrerade ägaren (dvs. bilmålvakten) är betalningsskyldig. Bilmålvakten betalar dock aldrig varken skatter eller avgifter och staten går därmed miste om stora intäkter.

Enligt Kronofogden var det sammanlagda skuldbeloppet för de fordonsrelaterade skulderna nästan 1,9 miljarder kronor i början av 2016.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer