Foto: TT/Arkiv

Här är skolan där maten inte längre kastas

Publicerad

Matsvinnet på Väggaskolan i Karlshamn har sänkts med 90 procent under året. Tidigare slängdes årligen mat för en miljon kronor – men genom att helt enkelt ta bort avfallskärlen har såväl kostnaden som miljöpåverkan minskats drastiskt.

Under veckan som gått har Karlshamn haft en klimatsmart vecka i skolmatsalarna. Det handlar bland annat om att de har serverat mat med mindre klimatpåverkan, som rotfrukter och kyckling. Men på Väggaskolan har de tagit det ett steg längre – där har de sedan sportlovet valt att helt plocka bort matavfallskärlen i matsalen.

– Det har lett till att matsvinnet minskat med i runda slängar 90 procent. Vi gjorde det från början som ett försök men sen är det faktiskt eleverna själva som har tryckt på för att det ska fortsätta, säger Diana Sjöström, måltidschef i Karlshamns kommun.

Karlshamn

Bland eleverna är det dock blandade känslor kring att avfallskärlen är borta.

– Man får ju ta lite först och smaka. Är det äckligt är det bara ”tugga, svälj och lid” som gäller, säger Lovisa Wahlfried Vikingsson, elev på Väggagymnasiet.

Se mer om initiativet i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlshamn

Mer i ämnet