Nytt ställe för förälskade

Uppdaterad
Publicerad

Sölvesborgsbron har blivit mer än en gång- och cykelväg.

Den är också Sölvesborgs nya utflyktsmål och ett tillhåll för förälskade par.

Tanken var att den 750 meter långa bron skulle knyta ihop Ljungaviken med centrala Sölvesborg, men den har också blivit en plats för umgänge och kärleksförklaringar. Bland annat sägs bänkarna bjuda in till hångelstunder.

–  Man sitter ju rätt så skyddat här bakom, säger kommunalrådet Heléne Björklund (S), och syftar på brons karakteristiska stålbågar.

Hon har tidigare uppmuntrat Sölvesborgsborna till att öppet visa sin kärlek genom bland annat så kallade pusshållplatser, men genom Sölvesborgsbron har kärleken vunnit ny mark.

Populärt besöksmål

Kaninholmen, som tidigare bara gick att nå med båt, är numer ett populärt besöksmål för grillsugna och längs brons räcken hänger hänglås där förälskade par har ristat in sina initialer, så kallade kärlekslås. Även brons bänkar har fått fler funktioner än bara en plats att vila benen.

–  Bron blev ganska lång så vi sa vid flera tillfällen att vi behöver sittplatser och sedan vad man gör med dem är lite olika. En del kallar det fiskeplatser, andra sitter här och pratar och en del kanske hånglar, men bänkarna har i alla fall berikat bron, säger Heléne Björklund.

Besökare gillar hångelplats

Just bänkarnas funktion som hångelplats uppskattas av brons besökare.

– Det passar de utmärkt till tycker jag, säger Per-Inge Karlsson, när han stannar till under sin dagliga motionstur över bron. Han får medhåll av Cecilia Ingvarsson, som dock inte provat på hångelbänkarna själv.

– Fast man ser ju att det är många som sitter här när solen skiner, så det är nog bra att ha små bänkar här, säger hon.

Inte heller kommunalrådet själv har använt bänkarna till annat än för samtal.

–  Nej, jag har inte hånglat här, men det borde jag göra, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.