Här är de största myterna om EU

Publicerad

Det har påståtts att EU skulle förbjuda lakritspipor, böjda gurkor och påskmust – men är det sant? SVT:s reporter Stina Sandström reder ut några av myterna om EU.

Det sprids en hel del rykten om vad EU beslutat, vad som krävs av medlemsländerna och hur EU:s olika lagar ska tolkas.

På Europeiska kommissionens officiella hemsida finns en sammanställning av några myter som kommissionen vill spräcka.

I klippet ovan kan du se några av de saker som vissa tror EU har beslutat.

Fler EU-myter

EU förbjuder ostkakan?

Det stämmer inte. Diskussion har handlat om opastöriserad mjölk som ibland ingår som en ingrediens i ostkaka. Det stämmer visserligen att det finns en gemensam EU-lagstiftning för hanteringen av opastöriserad mjölk. Men det är medlemsländerna som i slutändan bestämmer vilka livsmedel som får innehålla sådan mjölk. Exempelvis tillåter flera länder opastöriserad mjölk i tillverkningen av ostar. Det är alltså upp till svenska myndigheter att bestämma om man i framtiden ska få sälja ostkaka som innehåller opastöriserad mjölk.

Surströmming är förbjudet inom EU?

Det stämmer inte. EU har ett direktiv om hygienkrav för produktion och marknadsföring av fiskprodukter. Men den svenska surströmmingen kan fortsätta att produceras på traditionellt sätt. Det fanns även en diskussion om att surströmming kan komma att förbjudas i Sverige på grund av den höga dioxinhalten i fisken. Sverige fick nämligen år 2006 ett undantag för att producera och sälja surströmming till svenska konsumenter fram till årsskiftet 2011, trots att fiskarna innehåller för höga halter dioxin enligt EU:s bestämmelser. Detta gäller även för lax, strömming och öring från Östersjön. Sverige har fått undantaget förlängt med hänvisning till att surströmming är en del av den svenska mattraditionen och att den fiskas på platser där det finns få företag och arbetstillfällen.

Små jordgubbar är förbjudna?

Det stämmer inte. EU har skapat olika klasser för jordgubbar för att odlarna ska kunna sortera dem på samma sätt oavsett var jordgubbarna ska säljas inom EU. Dessutom ska konsumenterna kunna kräva att jordgubbarna håller en viss kvalitet i en viss klass. Det finns fyra olika klasser. Extra prima jordgubbar ska vara minst 25 mm i diameter. Jordgubbar i klass 1 och 2 ska vara minst 22 millimeter. Jordgubbar som är mindre säljs som syltjordgubbar – de är inte förbjudna.

Kristus stavas med litet k?

Det stämmer inte. Att det skulle finnas skrivregler för hela EU om att Kristus ska stavas med litet k är en skröna som det inte finns något som helst belägg fanns. Däremot har unionen t ex lagt fram rekommendationer för hur man översätter rättsakter till svenska.

Källa: Europeiska kommissionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.