Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) och kommunalrådet Magnus Larsson (C) har olika uppfattning i frågan om huruvida kommunen ska bekosta detaljplanen för markägare som vill bygga nya bostäder i Torhamn, eller inte. Foto: SVT

Här får skattebetalarna stå för markägares byggplaner

Publicerad

Karlskronas beslut att betala detaljplanering för privata markägare som vill bygga nya bostäder i Torhamn får nu kritik. Det är den politiska oppositionen som anser att förfarandet är allt för generöst mot dem som vill bygga i området.

När det ska byggas nytt i Torhamn gör Karlskrona kommun det ovanliga draget att betala de privata markägarnas kostnad på 900 000 kronor för framtagandet av en ny detaljplan.

– Det är speciella förutsättningar att bygga på mindre orter och på landsbygden. Det behövs olika stimulansåtgärder, säger Magnus Larsson (C), som är kommunalråd i Karlskrona.

Uppmuntrar byggande

Han hänvisar också till att kommunen samtidigt tecknar ett så kallat markoptionsavtal med fastighetsägarna, som innebär att kommunen ska köpa en del av marken för att använda till villatomter och lägenheter. Magnus Larsson menar att priset är förmånligt och att kommunen därigenom får igen pengarna för att bekosta detaljplanen.

Han framhåller även att utan den här affären hade det inte blivit nya bostäder i Torhamn. I andra delar av kommunen pekar han på att kommunen stimulerar byggande på olika sätt.

– I Torhamn testar vi den här lösningen. I Holmsjö vill vi också bygga och ger uppdraget till Karlskronahem. Vi köper mark i Rödeby som möjliggör byggande där. Vi har även bytt till oss mark i Jämjö, säger Magnus Larsson (C).

Kritiserar affären

Styrande Centerpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna drev igenom affären i kommunstyrelsen förra veckan. Moderaterna och Kristdemokraterna, som tillhör oppositionen, är kritiska och reserverade sig.

– Vi vill att det tas fram detaljplaner, men vi tycker att precis som i andra fall så ska markägarna själva finansiera sina detaljplaner, säger Camilla Brunsberg (M), som är oppositionsråd i Karlskrona.

Ska kommunen i fortsättningen betala detaljplanen för privata markägare?

– Nej, det är inte tänkt att det generellt ska fungera på det sättet. Här är det en speciell lösning, säger Magnus Larsson (C).

Att du själv bor i Torhamn, har det påverkat beslutet eller gjort dig jävig?

– Nej, det kan omöjligen göra mig jävig. För Centerpartiet är det viktigt att ha politiker representerade över hela kommunen. Jag verkar för bostadsbyggande i till exempel Holmsjö, Rödeby och Hasslö, så Torhamn är bara en av de platserna. Jäv är om jag hade varit markägare, släkt med markägarna eller haft en tomt i anslutning till marken. Jämför med kulturhuset på Trossö, där skulle i så fall inga politiker som bor centralt i Karlskrona kunna vara med och fatta beslut om det, säger Magnus Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer