Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Magda Håkansson Lysell och Althea Ohliv från Sölvesborg skapar en kortfilm av bara pappersfigurer och skuggor. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Här får barnen i Sölvesborg lära sig animera kortfilmer

Uppdaterad
Publicerad

Papper och penna är ute. När barnen i Sölvesborg lär sig animera är det digitalt berättande som gäller.

– Jag har fått lära mig att utveckla min fantasi och berätta sagor med en röd tråd, säger Lovisa Åstedt, 11.

Hon är en del av gruppen som möts två gånger i veckan på biblioteket i Sölvesborg, för att lära sig animering och digitalt berättande.

När SVT Nyheter Blekinge är på besök håller hon och kompisen Lilly Gustafsson på med en workshop i stop motion. Genom att fotografera små rörelser hos pappersfigurer sätter de samman bilderna till en kortfilm på surfplattan.

Stort intresse

Sedan slutet av januari har kommunens nya mediepedagog bjudit in barn i åldrarna 7–12 år för att lära sig mer om just animation. Utöver Sölvesborg bjuder hon även in barn till biblioteken i Mjällby, Norje och Hällevik.

– Det har gått över förväntan, grupperna blir bara större och större. Vi har fått jättebra respons, säger mediepedagogen Nathalie Thuresson.

Hon anställdes som en satsning på att främja barns berättande, och sedan tidigare finns även en mediepedagog i bland annat Ronneby kommun.

I klippet får du se vad barnen jobbar med och höra vad de tycker om animation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.