Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under helgen kommer medlemmar i Batlife Sweden besöka olika platser i Ronneby för att inventera och fotografera fladdermöss. Hör i klippet om hur det funkar – och hur en fladdermus låter. Foto: TT/SVT

Så upptäcks fladdermöss i Brunnsparken i Ronneby

Publicerad

Brunnsparken i Ronneby är känd för sina kulturbyggnader och vackra natur – men det är också ett hem för fladdermöss.

– Det är fascinerande djur, säger Stefan Johansson i Ronneby, aktiv i föreningen Batlife Sweden.

Många kanske inte visste att Ronneby är en bra fladdermuskommun – det menar föreningen Batlife Sweden som samlar medlemmarna i Blekinge under helgen för att inventera och fotografera fladdermöss.

Tillsammans med Sjöbo, Hässleholm och Gotland är Ronneby den kommun där man observerat flest fladdermusarter i hela Sverige, det vill säga 17 av 19 arter.

Fladdermössen spelas in

Att fotografera fladdermusen är en utmaning eftersom den är liten, snabb och mest flyger på natten. För att ta reda på hur vanlig fladdermusen är – och vilka arter som finns i området – spelas fladdermössen in med ultraljudsmikrofoner. 

– Det gör att vi får ett mått på aktiviteten i området, säger Stefan Johansson.

Hur vet man att det finns gott om fladdermöss? – se i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.