Foto: SVT

Här har antalet anmälda brott ökat mest i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Peter Juhlin är ett av brottslighetens offer i Sölvesborg. Flera gånger har tjuvar försökt bryta sig in i hans guldsmedsbutik.

–Det känns alltid hårt och personligt.

Peter Juhlin berättar att varje inbrottsförsök mot hans företag även ett angrepp mot honom som människa.

Peter Juhlin Foto: SVT
Val 2018 – #dinröst

–Jag är ju mitt företag, så visst blir det personligt, säger han.

Blir du rädd?

–Jag har varit i branschen sedan 1985 och man blir lite luttrad, men visst känns det fortfarande. Och jag är, som många andra, oroade över utvecklingen. Säkerheten är en fråga som jag och personalen hela tiden diskuterar, säger Peter Juhlin.

Polisanmälningarna som rör butiksinbrott sjunker enligt BRÅ:s senaste statistik i landet och antalet rån mot butiker ligger konstant på cirka 700-800 tillfällen per år.

Sölvesborg sticker ut

Däremot sticker Sölvesborg ut i den statistik som SVT sammanställt och som visar den senaste årens ökning av antalet polisanmälningar i länet när det gäller brott mot enskild person.

Vid en jämförelse av snittet 2005-2007 och snittet 2015-2017 i Blekinge har antalet anmälningar i den kategorin ökat mest Sölvesborg, ökningen är hela 55,6 procent. Från 402 till 624 anmälningar.

Det handlar om bedrägeri, misshandel, ofredande, olaga hot, personrån och sexualbrott.

–Främst är det ofredanden och bedrägeribrott som ökat på senare år, säger Mats Hadartz, kommunpolis i Sölvesborg. När det gäller våldsbrott i offentlig miljö som på krogar och festivaler har de fallen faktiskt mer än halverats under de senaste tio åren.

Mats Hadartz Foto: SVT

Varför ökar ofredanden och bedrägerier?

–Vid ofredande kan en person som anmäler många mejl eller sms göra en anmälan på varje ofredande, det kan också handla om grannfejder. Sista året har ett mindre antal brottsoffer stått för många anmälningar. Och när det gäller bedrägeribrotten så ökar de i hela samhället och det leder till fler anmälningar, säger Mats Hadartz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet