Eftersom inflödet av coronapatiener blev mindre än befarat, har också mängden smittat avfall minskat, menar Urban Olsson som är chef för avdelningen för transport och vaktmästeri i Region Blekinge. Foto: SVT/Michelle Hallberg

Här har farliga avfallet minskat under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

50 ton smittat avfall slängdes under förra året i Blekinge. Men medan riskavfallet ökade kraftigt under pandemiåret i övriga landet, så var det en minskning i Blekinge. Uppgången tror man däremot kommer nu.

Kanyler, provtagningsmaterial och skyddsutrustning. Det är några exempel på det som kan ligga i de gula behållarna som förvaras i ett kylrum på Blekingesjukhuset och som bedöms som riskavfall.

Den här typen av avfall har ökat ordentligt under pandemin, sett till hela landet. Men Region Blekinge sticker ut – här har nämligen riskavfallet till och med minskat något under pandemiåret 2020.

– Vi gjorde en omställning på lasarettet i början av året för att kunna ta emot covidpatienter, vissa avdelningar drog ner och sköt upp operationer till exempel. Sedan fick vi inte så stort inflöde av covidpatientet som vi var rädda, säger Urban Olsson, chef för avdelningen transport och vaktmästeri hos Region Blekinge.

Tre ton mindre

Totalt handlar det om drygt tre tons skillnad i Blekinge mellan 2019 och 2020. Under 2019 slängdes 53,5 ton riskavfall/farligt avfall. Under 2020 handlar det om ungefär 50 ton.

– Men nu ökar smittspridningen i länet och vi är då förberedda på att avfallet kommer öka. Vi kalkylerar för att kunna klara av detta och har kapaciteten för att kunna göra det.

Se mer om Blekinges farliga avfall i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.