Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Agnes Nord von Bültzingslöwen deltar som signalspaningsoperatör i marinens första stora övning för året. Foto: Henrik Friberg/SVT

Här inleds årets första stora marinövning: ”Väldigt lärorikt”

Uppdaterad
Publicerad

En av Marinens största försvarsövningar för året har inletts. Flera fartyg, helikoptrar och soldater deltar både på land och till sjöss.

Utanför Blekinge skärgård pågår både strid med robotar och artilleriskjutningar de kommande veckorna.

– Det är väldigt lärorikt, säger signalspaningsoperatören Agnes Nord von Bültzingslöwen.

Marinens vårövning är den första större övningen för året. Den genomförs på två geografiska områden under andra halvan av mars. Dels övas undervattenstrid på östkusten, men fokus ligger på ytstrid och luftförsvar på sydkusten och i Hanöbukten.

– Omvärldsläget är mer osäkert än på mycket länge. Därför övar vi intensivt för att förbereda för alla tänkbara händelseutvecklingar, säger flottiljchef Jenny Ström.

I övningen deltar fem ytstridsfartyg, helikoptrar samt landbaserade enheter, totalt 300 personer i olika roller.

Störande ljud och buller

Försvarsmakten varnar i samband med vårövningen att artilleriskjutningen ute till sjöss kan höras in över land under dagtid. Det kommer att vara en mer intensiv fartygstrafik in och ut ur Karlskrona skärgård. Försvaret uppmanar privatpersoner att hålla avstånd med sina fritidsbåtar.

Även de sjöoperativa helikoptrarna från Helikopterflottiljen flyger dagtid till och från F17 i Kallinge ut till övningsområdet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.