Här inträffade trafikolyckan på den väg som Mats Mattiasson påpekat problemen med i flera veckor. Foto: SVT

Här inträffade olyckan – trots flera larm om farlig väg

Uppdaterad
Publicerad

Trots att den grusade vägen bara var tillfälligt lagad lämnade Trafikverket sträckan utan åtgärd. Då hände olyckan – en motorcyklist fick sladd. Och ändå hade grannen Mats Mattiasson slagit larm flera veckor tidigare.

På den tillfälligt lagade vägen i Fridlevstad inträffade en trafikolycka tidigare i veckan – en motorcyklist sladdade på gruset på vägen. Det grus som Mats Mattiasson meddelat Trafikverket att ta bort redan flera veckor tidigare.

– Jag tycker att det är horribelt. Det är knappt så att jag vill säga det, men det här är en sådan trafikfara att jag nästan vill säga att det är mordförsök, säger Mats Mattiasson, som är boende i området och även utsedd till vägrapportör.

Karlskrona

Påpekat problemet i veckor

I mitten av september gjordes en så kallad snabellagning av vägen, en tillfällig lagning där trafikanterna måste varnas genom skyltning. Enligt Trafikverkets egen hemsida ska sedan vägen sopas mellan 12 och 24 timmar efter utförd åtgärd – så att vägen blir fri från löst grus.

I fallet i Fridlevstad har varningsskyltarna tagits bort, men gruset legat kvar – och det över en månad efter att lagningen gjordes. Mats Mattiasson har ringt och påpekat problemet för Trafikverket vid upprepade tillfällen.

– För en motorcyklist behövs det inte mycket för att olyckan ska vara framme. Hjulet viker sig. Det spelar ingen roll hur bra förare du är, säger Mats Mattiasson.

Mats Mattiasson bor i området och även utsedd till vägrapportör. Foto: SVT

”Satte hjärtat i halsen”

Och det var precis det som tillslut hände. När Mats Mattisson var ute i trädgården såg han olyckan där motorcyklisten fick jättesladd.

– Jag satte hjärtat i halsen och bara sprang ut. Nu var det tack och lov inte så illa. Tur att det inte kom en bil precis då.

Mats Mattiasson har efter olyckan påpekat för Trafikverket att han ringt om vägen i flera veckors tid – men enligt honom förnekar de kontakt.

– De säger att de inte fått in någon anmälan på det. Sedan var de här och sopade dagen efter olyckan. Det är hemskt.

”Ett jättestort misstag”

Trafikverket säger att myndighetens enhet i Blekinge inte har fått Mats Mattiassons rapporter om det lösa gruset på vägen.

Är det ett misstag som skett?

– Ja det får man kalla det om det har legat ett material som inte ska vara där och en motorcykel kör i det och kör omkull. Det är klart att det är ett jättestort misstag som inte ska få ske, säger Peter Jonsson, projektledare Trafikverket Blekinge.

Enligt Peter Johnsson ska det grus som under fredagen har legat kvar på platsen ha sopats bort under eftermiddagen.

Under fredagkvällen meddelar Trafikverket att man håller på att titta närmare på det som har hänt.

– Den 4 oktober så ska vi enligt våra loggar ha fått information om att det låg jord, inte grus, på vägbanan på väg 122. Information skickades därefter till entreprenören, säger Thomas Johansson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet