Pontus Andersson har utvecklat en robot som kan spela Tre i rad. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Här invigs BTH-studenternas egna unika mjukvarulabb

Publicerad

Under torsdagsförmiddagen invigdes ett unikt labb på Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona. Där ska studenter, forskare och företag kunna testa, utveckla och uppfinna ny teknik inom mjukvaror.

Varför det nya labbet är unikt är för att det är skapat av studenter, för studenter. Där finns avancerad utrustning och tanken är att studenterna både ska kunna testa och applicera det de lärt sig inom mjukvaruutveckling, men även designa ny mjukvara och teknik.

Vid invigningen demonstrerade studenterna vilka möjligheter de har i det nya labbet. Bland andra Pontus Andersson som tillsammans med sin Robot bjöd på en match i Tre i rad.

– Det hade ju aldrig gått utan labbet. Jag trodde aldrig jag skulle lära mig det här, säger han.

Tillgång till utrustning

Stina Gustafsson och Oskar Yildiz började båda på Software Engineering-programmet i höstas, och ansvarar för att labbet fungerar som önskat. Båda uppskattar den exklusiva utrustning som finns tillgänglig.

– Jag är nyfiiken på drönarna. Det är jättebra att de finns, speciellt när man är student och inte har råd att köpa en egen, menar Oskar Yildiz.

Som en av de få tjejer i klassen, önskar Stina kunna lära sig mer om hur man bygger datorer i det nya labbet.

– Det skapas mycket möjligheter som inte riktigt finns på andra högskolor, säger hon.

Stina Gustafsson ser fram emot att använda sig av labbet och bland annat lära sig mer om hur man bygger datorer. Oskar Yildiz är nyfiken på de automatiserade drönarna. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Vill öka intresset för teknik

Tanken är att även grundskole- och gymnasieelever ska få tillgång till labbet under särskilda temadagar. Detta för att väcka intresse att vilja utveckla teknik hos yngre barn.

– Vi har till och med sjuåringar som ska hit och känna på robotar.

Tony Gorschek är professor i programvaruteknik vid BTH. Han hoppas att labbet ska kunna väcka teknikintresset hos yngre barn. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.