Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Här invigs F 17:s nya väderavdelning

Uppdaterad
Publicerad

Efter 20 år och 34 miljoner kronor kan meteorologerna på F 17 äntligen blicka ut från sin nya väderavdelning. Här förser man Gripenplan och helikoptrar med viktiga väderprognoser, över Östersjön och hela norra halvklotet.

Under fredagsmorgonen invigdes den efterlängtade väderavdelningen. Flygflottiljens gamla väderavdelningen från 1980-talet använde analoga kartor. Att digitalisera väderavdelningen är ett viktigt steg i Försvarsmaktens upprustning, menar avdelningens chef, Greger Olsson.

”Framtidssäkrat”

– Det har varit en lång process men nu är vi äntligen i mål. Nu har vi framtidssäkrat så att vi kan stötta eventuella förband på andra orter när Försvarsmakten växer.

Trots att både allmänheten och Försvarsmakten är nyfikna på väderleksrapporten, skiljer det sig något vad man intresserar sig för.

Taktisk fördel

– Flyget är inte intresserat av växlande molnighet som en vanlig Svensson. Det handlar om taktiska fördelar, att kunna dra nytt av vädret. Vi vet vad vi kan göra i olika vädersituationer och vad en eventuell motståndare inte kan göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.