Under söndagen erbjöd Marinmuseum i Karlskrona en guidad tur för barn, där man fick veta mer om skeppen från 1700-talet och hur det var att leva ombord. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Här lär sig barnen om gamla skepp på jullovet

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen erbjöd Marinmuseum i Karlskrona en guidad tur för barn och deras föräldrar. Syskonen Nelly och Hugo Zetterdahl fick veta mer om skeppen från 1700-talet och hur det var att leva ombord. De fick bland annat smaka maten som sjömännen åt.

– Det var inte så gott, säger de.

Den lilla gruppen som deltog under söndagens guidade tur, fördes genom Marinmuseum som en slingrande bana. Turen är en del av museets jullovsaktiviteter.

Den som berättade allt för barnen och föräldrarna var guiden Jessica Lindström. Hon tycker det är viktigt att lära barn om vad som har hänt och hur det kunde se ut för barn förr tiden. Hon hade med sig en korg fylld med gamla föremål som barnen fick känna på. Hon hade också en skål med den typ av mat som åts ombord på 1700-talsskeppen.

– Då blir det en dimension till och man får använda alla sinnen, och inte bara stå och lyssna. Det kan vara svårt under en lång tid när det handlar om lite krångliga saker, säger hon.

Lär sig på jullovet

Nelly och Hugo Zetterdahl har varit på museet många gånger och är intresserade av skepp och vill lära sig mer.

– Vår farmor och farfar har ju båt och mamma och pappa vill att vi ska skaffa båt, säger Nelly.

– På tv brukar jag kolla ibland hur det var förr i tiden, säger Hugo.

De tittar upp mot galjonsfigurerna och konstaterar att det är mycket naket, vilket Nelly inte tycker är bra. Under dagen har de fått lära sig om skeppsgossarna som arbetade ombord.

Hur hade du känt om du hade fått arbeta nu, Hugo?

– Ehm, ganska tröttsamt...

Syskonen Nelly och Hugo Zetterdahl vågade ställa många frågor under turen. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.