Antalet brottsanmälningar har ökat med 31,8 procent på tio år. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Antalet anmälda brott har ökat med 30 procent på 10 år

Uppdaterad
Publicerad

I tre av Blekinges kommuner ökar anmälningarna om brott mot enskilda personer betydligt mer än riksgenomsnittet.

I övriga två kommuner visar siffrorna precis tvärtom.

På tio år har antalet anmälningar om brott mot enskild, det vill säga bedrägeri, misshandel, ofredande, olaga hot, personrån och sexualbrott, ökat med 37,8 procent sett över hela landet.

I Blekinge stannar ökningen under samma period på 31, 8 procent.

Val 2018 – #dinröst

–Det beror på flera olika anledningar, men en av orsakerna är att så kallade livsstilskriminella, med ett pågående alkohol- eller drogmissbruk, står för en väldigt stor del av brottsligheten mot enskilda, säger kriminalinspektör Tomas Pärklo.

Vilken typ av brottslighet är det som ökar?

– Bedrägeribrotten ökar överlägset mest. Det beror på att de ofta är internetrelaterade och polisen får numera in många anmälningar om så kallade bluffakturor, säger Tomas Pärklo.

Men situationen i länet skiljer sig åt. Ökningen av brottsanmälningar är betydligt högre i Sölvesborg (55,6 procent), Olofström (46,7) och Ronneby (42,5) än i Karlskrona (24) och Karlshamn (21).

Enligt Tomas Pärklo kan en av förklaringarna tillskrivas bilden av polisiär närvaro i de olika kommunerna samt att brottsintensiva grupperingar plötsligen försvinner från en kommun.

–I de fallen ser vi en direkt minskning i statistiken, säger Tomas Pärlklo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet