Hör Moustafa Jano berätta mer om fotografiet med utvandrarstatyn i videoklippet. Foto: SVT

Här porträtteras utvandrarstatyn – i Aleppo

Publicerad

Förstörelsen i hemlandet Syrien, barn som leker – och kända Blekingemotiv – syns i konstnären Moustafa Janos nya utställning i Ronneby.

Berättelsen om Karl-Oskar och Kristina inspirerade till ett av verken.

– Så som många svenskar flydde förr, har också vi syrier gjort nu.

Moustafa Jano kom till Karlshamn år 2015 efter att ha flytt kriget i Syrien. Sedan dess har han kämpat för att återförenas med sin familj i Sverige, något som SVT Nyheter Blekinge tidigare rapporterat om.

Hans familj bodde i norra Irak i flera år – men förra året kunde hans fru och tre barn flytta till Sverige och Asarum där familjen nu bor.

– Efter att ha väntat i mer än fem år kom de äntligen till Sverige. Jag är väldigt glad att ha min familj här, säger han.

Moustafa Janos fotografier har ställts ut på flera platser i landet och nu har han en ny utställning på Kulturcentrum i Ronneby, som är ett samarbete med Konst i Blekinge.

Hör Moustafa berätta mer om fotografierna i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.