Foto: SVT/Daniel Falck

Här sjösätts marinens ubåt efter tre års renovering

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsförmiddagen sjösattes den upprustade och omgjorda ubåten Gotland. Näst på tur står systerskeppet HMS Uppland.

Under nästan tre år har ubåten Gotland uppgraderats inne på Saab Kockums. Bland annat har system som Stirlingmotorn, sensorer och kontrollsystem bytts ut.

– Det här kommer att skicka enorma signaler runt om i världen, att vi har återställt och att vi är på väg att utveckla vår undervattensförmåga, säger Håkan Buskhe, vd Saab Kockums, samtidigt som HMS Gotland långsamt släpps ner i vattnet under överinseende av den samlade varvspersonalen.

Håkan Buskhe, vd för Saab, ser stora möjligheter för en framtida svensk ubåtsexport. Foto: Johan Nilsson/TT

Ubåten sjösattes för första gång 1995 och var under ett par år på 2000-talet utlånad till den amerikanska marinen.

– Det känns fantastiskt. Det här är beviset på att vi lyckats utveckla svensk försvarsförmåga. Det är ett fantastiskt fartyg sedan innan som vi implementerat nya tekniska landvinningar, men även förlängt den med två meter, säger Håkan Buskhe.

Periskopet borta

I likhet med de kommande A26-ubåtarna är HMS Gotland numera utrustad med en optronisk mast i stället för periskop.

– Det är i mångt och mycket en ny ubåt i det gamla skalet, konstaterar Gunnar Wieslander, chef för Saabs affärsområde Kockums.

Han ser stora fördelar med att den teknologi som ska användas i nästa ubåtsgeneration redan testas och tas i bruk.

– Vi minimerar risken för att någonting ska bli fel i nästa ubåt.

Saab tog över Kockums 2014 och har sedan dess investerat miljarder i varvet. Håkan Buskhe kallar det för ”ett av de absolut mest moderna varven i världen”.

Nu har ubåten HMS Gotland sjösatts igen efter en omfattande renovering och uppdatering på Saab Kockums varv i Karlskrona. Foto: Johan Nilsson/TT

Personalstyrkan har ökat från 600 till 1 600, varav cirka 1 200 är anställda och övriga är konsulter. Enligt Buskhe väntar fler nyanställningar i Karlskrona framöver.

Exportplaner

Siktet är inställt på ubåtsexport.

– Vi har ett bra läge i Polen, jag tycker också att vi har ett bra läge i Nederländerna. Sedan finns det ett stort intresse för vår teknologi runt om i världen, men det är långa processer när man säljer den här typen av produkter, säger Håkan Buskhe.

TT: När räknar du med att kunna ge besked om att det har gett utdelning?

– Under de närmsta tre, fyra åren vet vi om vi har vunnit en exportorder.

För HMS Gotland återstår nu tester och kontroller. Efter årsskiftet ska hon åter kunna tas i bruk av marinen.

– Jag har spenderat många år ombord i olika roller. Det är en fantastisk ubåt, säger marinchef Jens Nykvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.