Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
BTH, NKT och Blue Science park är några av aktörerna i samarbetet kring Karlskronas nya undervattenslab. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Här skapas högskolans undervattenslab

Publicerad

Utanför campus i Karlskrona öppnar snart ett undervattenslaboratorium, där studenter och forskare på Blekinges Tekniska Högskola ska utföra unika experiment i marin teknik. 

Högskolans civilingenjörsutbildning i marin teknik är unik i Sverige eftersom den fokuserar på marintekniska system, och nu kan studenterna möta företag och den offentliga sektorn för att utföra laborationer och experiment – precis intill klassrummet.

I Danmarksfjärden skapas nämligen ett undervattenslab. Med hjälp av en så kallad ROV kan studenter lära sig att undersöka exempelvis kablar och andra föremål på havsbotten.

– Det betyder väldigt mycket, eftersom studenterna har en möjlighet att jobba praktiskt. Vi har vattnet bara någon meter bort och det understryker hur bra möjligheter vi har för bra utbildning här, säger Oskar Frånberg som är docent och programansvarig på BTH.

Inte bara för studenter – till glädje för NKT

Projektet drivs av Blue Science Park och finansieras av Region Blekinge. Undervattenslabbet kommer att vara till stor glädje för flera lokala aktörer, bland annat NKT.

Deras riskfyllda bransch är i behov av att bygga ut kompetensen.

– Här får vi en ganska realistisk miniatyrmiljö av det som vi ägnar oss till i stor skala ute på Nordsjön. Vi vet att vi måste kunna mer och ha egen kunskap av saker och ting, säger Jan Filke, ansvarig för sjökabelinstallationer på NKT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer