Sjuksköterskorna på BTH får mycket praktisk utbildning. Foto: SVT

Här blir sjuksköterskorna klara – BTH bäst i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sjuksköterskestudenter som slutför sina studier varierar kraftigt runt om i Sverige. Sämst är Malmö högskola där 55 procent av de blivande sjuksköterskorna gör klart sin utbildning. På Blekinge tekniska högskola är den siffran 90 procent – bäst i Sverige.

– Vi tror att studenterna stannar kvar om de ser att undervisningen är engagerande och stimulerande för dem, säger Markus Hjelm, utbildningsansvarig.

BTH tror att det är den praktiska och problembaserade inriktningen på lärandet som bidrar till att så många studenter väljer att slutföra sina studier.

– Och att vi jobbar så nära ihop med klinikerna, den verksamhet som studenterna sen ska jobba inom, säger Markus Hjelm.

Oftast män som hoppar av

Markus Westermark går tredje året på utbildningen och idag får han öva på sina kunskaper genom att lära ut till de nya studenterna som precis börjat på högskolan. 

– Alla utbildningar kan förbättras men det finns en vilja av förändring och framåttänkande på BTH och det känns bra som student, säger Johan Westermark, medan han instruerar studenterna i hur man säkrast ska flytta en person mellan en säng och rullstol.

TV: Se hela inslaget här

Studier visar att det är oftast är män och personer med utländsk bakgrund som hoppar av sjuksköterskeutbildningarna. På BTH är det runt tio procent män och tio procent personer med utländsk bakgrund som varje termin börjar på utbildningen. Men att det låga antalet skulle ha något med de höga resultatet av färdigutbildade studenter tror inte utbildningsansvarige på.

– Jag tror inte den orsaken i sig kan påverka att vi har högst genomströmning i Sverige utan jag tror att det handlar om vårt sätt att bedriva undervisning, säger Markus Hjelm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.