Den nya fallskyddsanordning är säker – barnen kan inte falla. Foto: Stina Sandström

Här testar barnen sina isdrömmar

Uppdaterad
Publicerad

Konståkningsklubben i Karlskrona har satt upp en särskild fallskyddsanordning i ishallen för att kunna satsa extra på barn med rörelsehinder. Under sportlovet hölls en särskild prova-på-dag och intresset var stort.

– Jag tycker att det blev över förväntan. Vi är jättenöjda att det är så många som vill komma och prova, säger Clara Larsson, hjälptränare och en av initiativtagarna till aktiviteten.

En av de som för första gången provade den särskilda anordningen under prova-på-dagen var Tilda Hammar.

– Jag tyckte det var kul eftersom jag inte kan åka skridskor i allmänhet så det var kul att kunna göra det, säger hon.

Testar sina isdrömmar

Fallskyddsanordningen är en särskild skena som har satts upp i taket i ishallen. Till skenan kopplas fyra åkvagnar och ett rep i taket som sedan kopplas till en sele som barnen har på sig.

Med hjälp av det här är det omöjligt att falla – något som gör att även barn med rörelsehinder kan få testa sina isdrömmar.

– Det är bra, både för personer som har rörelsehinder som inte kan stå på skridskor annars, eller för barn som har autism eller utvecklingsstörning som kanske inte vågar ge sig ut på isen, säger Clara Larsson.

Lycklig över träningsvärken

Idén att skaffa den här fallskyddsanordningen i Karlskrona kom för ett par år sedan efter att en förälder i skridskoskolan frågade om de hade grupper för barn med särskilda behov. Clara Larsson som då satt med i styrelsen tog upp detta och fick gehör från styrelsemedlemmarna.

Sommaren 2016 var anordningen installerad och varje söndag hålls nu grupper för barn med särskilda behov.

– För en del av de barn som går här har de ingen annan möjlighet att delta i andra fritidsaktiviteter. Vi hade en tjej som efter sitt första träningstillfälle vaknade med träningsvärk för första gången på jättelänge och hon var jättelyckligt över detta, säger Clara Larsson.

Totalt har fallskyddsanordningen kostat 1,1 miljoner kronor – pengar som kommer från Allmänna arvsfonden, Karlskrona kommun och Blekinge idrottsförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.