Här provskjuter fartygen utanför Karlskrona

Publicerad

Sveriges försvar skulle kunna delta i en internationell insats i Persiska viken, menar Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén. Två av de stridsfartyg som tidigare deltagit i liknande insatser finns i Karlskrona, och när de testade sina vapensystem på Östersjön fick SVT Nyheter Blekinge följa med ombord – som enda svenska nyhetsredaktion.

De fem örlogsfartygen i serien Visby korvett byggdes på Kockumsvarvet i Karlskrona mellan åren 2000 och 2009. Två av fartygen, HMS Nyköping och HMS Karlstad, ingår i den brittiskledda snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force (JEF). Båtarna har tillsammans deltagit i flera övningar.

HMS Nyköping och HMS Karlstad kan bli aktuella i en eventuell insats i Hormuzsundet, med anledning av att den svenskägda tankern Stena Impero togs i beslag av Iran den 19 juli.

”Alltid beredd”

Men Storbritannien – som leder insatsstyrkan JEF – har meddelat att de planerar att i stället ansluta sig till en USA-ledd operation. Svenska Försvarsmakten har utrett förutsättningar för ett eventuellt deltagande, om Sverige skulle få frågan.

– Vi har sett över vad vi har för någonting och det presenterar vi för den politiska ledningen, för att man ska kunna fatta beslut, säger Micael Bydén, överbefälhavare inom den svenska Försvarsmakten.

Jessica Sundin är luftförsvarsbefäl på HMS Nyköping. Hon menar att man alltid är beredd att ställa upp.

– Det är en del av yrket. Man är ständigt beredd för att möta alla utmaningar, säger hon.

Jessica (närmast) är Luftförsvarsbefäl, LFB, ombord på HMS Nyköping. Hon var den som genomförde skjutningen under övningen. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Fartygen testade sina vapensystem

För att testa vapensystemen gav sig i veckan HMS Nyköping och HMS Karlstad ut på en övningsinsats i Östersjön.

 SVT Nyheter Blekinges reporter fick – som enda svenska journalist – följa med fartyget hela vägen bort till Elevatorkajen i Kalmar.

Syftet med den unika övningen var att testa manöver och navigering samt sjöövervakning. Det gjordes en avancerad luftvärnsövning med så kallad tvåmålsskjutning, då ett flygplan flög över skeppen med två objekt efter sig som fartygen siktade på. Det gjordes även en övning där HMS Karlstad skulle skjuta ner en drönare.

Vill rekrytera fler

Väl framme i Kalmar la fartygen till och stannade under Kalmar stadsfest i syfte att få fler att rekryteras till sjöförsvaret.  Försvarsmaktens örlogsfartyg förtöjdes intill varandra vid Elevatorkajen framför Länsmuseet. Sjömän och soldater var på plats för att berätta om marinens arbete.

Visby Korvett

Försvarsmaktens fem Visbykorvetter tillhör världens modernaste fartyg i sin klass. Smygtekniken som kallas stealth, ger fartygen dess karaktäristiska utseende och är utvecklat för att motståndaren skall få svårare att upptäcka det, oavsett om spaningen sker med hjälp av radar, värmestrålning eller ljud.

Många av fartygens sensorer är dolda i skrovet när de inte används. Vapensystemen är även de dolda bakom luckor. Avgaserna från fartygets vattenjetaggregat leds bort genom dolda utlopp nära vattenlinjen för att ge en så liten värmesignatur som möjligt.

Visbykorvetterna skall kunna lösa uppgifter i tre dimensioner, i luften, på ytan och under ytan. Deras operativa uppgifter är ytstrid, ubåtsjakt, eskortering och luftförsvar. Möjlighet att landa helikopter ombord finns på tre av fem korvetter. Fartygen tillhör Tredje och Fjärde sjöstridsflottiljen.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.