Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Susanne Frisk har velat köra bandvagn i 15 år. Under lödagens prova-på-dag i Karlskrona gick hennes dröm i uppfyllelse. Foto: SVT

15 år långa drömmen uppfylldes i Karlskrona: ”Jättespännande”

Uppdaterad
Publicerad

En grupp kvinnor i Karlskrona fick på lördagen testa att köra bandvagn – ett terrängfordon som används både inom militären och som räddningsfordon. En av dem som för första gången fick provköra var Susanne Frisk.
– Jag har velat göra det här i 15 år, säger hon.

Det är Frivilliga automobilkåren som anordnar en prova-på-helg i Karlskrona för kvinnor som vill lära sig köra bandvagn.

Syftet är att locka fler kvinnor till föreningen, som är en rikstäckande organisation som utbildar förare för att säkerställa den tunga trafiken i en krissituation.

– Förhoppningsvis tycker de att det här är lika roligt som vi gör. Vi är väldigt mycket män som är engagerade i föreningen och vi skulle jättegärna vilja få in fler kvinnor, säger Jonas Bärnheim, kårchef Frivilliga automobilkåren i Blekinge.

Stort intresse

Intresset för prova-på-helgen har varit stort och en av dem som fick en plats var Susanne Frisk som velat prova att köra bandvagn i 15 år.

– Det känns jättespännande. Jag vill lära mig detta dels för att få möjlighet att ta sig fram med en stor maskin och veta att jag kan styra den här stora kolossen. Men också att jag kan göra en insats även om jag inte är starkast i världen, säger hon.

Bandvagnar används både inom militären men också som räddningsfordon vid exempelvis mycket snö eller vid skogsbränder för att transportera ut material och människor i svår terräng.

I klippet ovan kan du se mer av hur det såg ut under lördagens bandvagnskörning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer