Gunda och Lewis Karlsson vill ha möjligheten att bo kvar på Hasslö. Foto: Jerker Hagman/SVT

Hasslöbor oroade över att Björkhagas framtid är hotad

Uppdaterad
Publicerad

Hasslöbor har skickat ett protestbrev med över 600 underskrifter och kräver att omvårdnadsboendet Björkhaga blir kvar.

– Jag vill bo kvar här naturligtvis. Mina barn och barnbarn bor härute och många av mina släktingar. Jag har alltid trivts i den fina naturen som finns här, säger Lewis Karlsson, som bor på omvårdnadsboendet Björkhaga.

2015 planerade politikerna att lägga ner Björkhaga i sin nuvarande form för att omvandla det till ett trygghetsboende, för dem med ett mindre vårdbehov. Planen var att genomföra nedläggningen inför att ett nybygge ska stå klart i Nättraby om några år.

Oklart på sikt

Kommunens senaste beslut är att fortsätta betala betala hyran för Björkhaga i ytterligare en treårsperiod. Men hur det blir på sikt är oklart.

– Vi har fattat ett beslut att Björkhagas kontrakt med Karlskronahem är förlängt till siste december år 2023, säger äldrenämndens ordförande Eva-Lotta Altvall (S).

Vad händer därefter?

– Vi har bara förtroendet till sista december 2022. Vad som händer efter det vet vi inte, säger hon.

Äldrenämndens ordförande Eva-Lotta Altvall (S). Foto: Jerker Hagman/SVT

Skickat protestbrev

Men boende på Hasslö vill ha framtidsgarantier. De har därför skickat ett protestbrev till äldrenämnden med namnunderskrifter från över 600 personer. De kräver att Björkhaga blir kvar som omvårdnadsboende.

– Det här är människor som har bott på ön i uppåt 90 år. De vill sluta sina dagar här nära sina vänner, säger hasslöbon Henrik Hedman.

– Det känns hemskt och fruktansvärt. Jag vill inte behöva ge mig iväg. Det nekar jag blankt till, säger hasslöbon Ulla-Britt Ohlsson.

Ulla-Britt Ohlsson, Hasslö. Foto: Jerker Hagman/SVT

Olika boendeformer

Omvårdnadsboende: Hjälp med dagliga insatser, utifrån ett biståndsbeslut. Egen kontaktperson. Gemensamma aktiviteter. Tillgång till sjuksköterska dygnet runt.

Trygghetsboende: Kan också heta seniorboende eller plus55-boende. Hyresbostäder som har god tillgänglighet och gemensamhetslokaler för äldre personer. Vad som ingår i boendet varierar. Kan finnas stödpersonal. Boendet kräver ingen biståndsbedömning. Den som behöver omsorg kan ansöka om hemtjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.