Bild tagen på en av de drabbade hästarna efter den behandling som nu lett fram till ett åtal om djurplågeri. Foto: Polisens förundersökning

Hästar plågade av hårdhänt tandvård

Uppdaterad
Publicerad

De fem hästarna fick varken bedövning eller lugnande medicin. Och tänderna slipades så hårt att ett av djuren var nära att dö av följderna. Nu åtalas tandteknikern för djurplågeri.

Den smärtsamma tandbehandlingen skedde i ett stall i Karlskrona kommun förra året. En hästtandtekniker fanns på plats för att undersöka djurens tänder – men behandlingen som följde blev inte alls vad ägarna tänkt sig.

Enligt åtalet ska tandteknikern ha raspat hästarnas tänder så hårt att flera av dem fick inflammation i pulpan. På en häst drogs en del av tand bort och tandytorna blev så nerslipade att det inte fanns några tuggytor kvar.

En av hästarna slutade att äta och dricka efter behandlingen och ska enligt åtalet ha varit nära att dö av kolik.

Hästarna undersöktes senare av en veterinär som då kunde konstatera att djuren fått skador till följd av mekanisk överbelastning när tänderna slipades.

Den åtalade tandtekniker förnekar brott och menar att den behandling hon utsatt hästarna för är vedertagen och att hon inte upplevde hästarna som plågade eller stressade i samband med att hon raspade tänderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.