Hästen Hazy, 14, föll i isvak – räddades av lokala brandkåren

Uppdaterad
Publicerad

När hästen Hazy gick igenom isen i hagen utanför Holmsjö, trodde hans ägare att det skulle sluta illa. Men tack vare deltidsbrandmännen på den lokala brandstationen kunde man få upp Hazy i tid.

– Deras insats betyder allt, de gjorde all skillnad, säger en lättad Helen Svensson Ljunglöf.

Under onsdagseftermiddagen fick brandkåren i Holmsjö ett larm om att en häst behövde räddas ur ett fruset dike, och de kunde genast lista ut vilken gård det handlade om.

– Det är alltid någon i brandbilen som känner någon eller vet något. Då vet man vilka vägar man ska köra, säger Roger Jedhammar, en av deltidsbrandmännen i det lilla samhället.

Tiden avgörande

Bara några minuter efter larmet var räddningsstyrkan på plats hemma hos Helen Svensson Ljunglöf, som var orolig för sin häst som bara hade huvudet ovanför isen.

Efter flera försök lyckades de tillsammans, genom handkraft, att dra upp Hazy från den översvämmade bäcken i hagen.

– Hans ben var så stelfrusna att han knappt kunde gå, det var jobbigt att se. Men det var skönt att han kunde få hjälp så snabbt för mycket längre hade han nog inte klarat, säger ägaren Helen Svensson Ljunglöf.

I klippet visar deltidsbrandmännen hur räddningsarbetet gick till  – och se den nu omtöcknade Hazy

Tack vare deltidsbrandmännen i Holmsjö och deras lokalkännedom, kunde Hazy snabbt räddas ur det iskalla vattnet. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.