Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Heléne Sjöberg är en av sjukvårdens anställda som fått besked om krigsplacering. Hör henne berätta mer i klippet ovan. Foto: Jerker Hagman/SVT

Hon är krigsplacerad på sitt jobb: ”Känns skrämmande”

Publicerad

Heléne Sjöberg är medicinsk sekreterare på Blekingesjukhuset i Karlskrona. Hon är en av tusentals vårdanställda i Blekinge som är krigsplacerad på sitt jobb.

– Det är skrämmande men man måste dra sitt strå till stacken, säger hon.

I spåren av krigets förstörelse och död blir behovet av vård extremt stort. Och då måste sjukhusen fortsätta att fungera trots att bomberna faller.

Region Blekinge har krigsplacerat sina anställda – flera tusen personer – på sina jobb. Det ska garantera att det finns tillräckligt mycket vårdpersonal på plats om det värsta skulle inträffa. Vid ett väpnat angrepp får nämligen krigsplacerad personal inte sluta på jobbet eller försöka fly.

”Krig nära oss”

– Det är klart att det känns skrämmande när vi har kriget nära oss i Europa. Men man måste dra sitt strå till stacken, säger Heléne Sjöberg, som är medicinsk sekreterare och krigsplacerad på Region Blekinge.

Hon tror att vården kommer att fortsätta fungera även om främmande invasionsstyrkor går till attack.

– Vi har tränat några år nu på att bedriva sjukvård i kris i och med coronapandemin. Det har varit speciellt. Blir det krig så måste vi fortsätta arbeta och jag tror absolut vården kommer att fungera även då, säger Heléne Sjöberg.

I klippet: Följ med till sjukhusområdet i Karlskrona och möt krigsplacerade Heléne Sjöberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer