Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jan Helin berättar om SVT:s nya satsning: ”Sverige möts” Foto: SVT

Helin om Sverige möts: ”Vi lever i en tid som polariserar åsikter”

Publicerad

I dag är sista chansen att anmäla sig till SVT:s uppmärksammade projekt Sverige möts.
– Många har längtat efter en möjlighet att diskutera brännande frågor bortom pajkastning, säger Jan Helin, mediedirektör på SVT.

Under de senaste månaderna har SVT drivit projektet Sverige möts. Idén har varit att erbjuder människor som har olika åsikter att träffas och samtala om engagerande frågor. I morgon, fredag är sista dagen att anmäla sig.

Jan Helin, programdirektör, SVT

Jan Helin är SVT:s mediedirektör. Han har fått försvara projektet, som har anklagats för att bland annat ha utgjort en plattform för anti-demokratiska röster, men är väldigt nöjd med resultatet så här långt.

– Jag är lite överväldigad över hur många som vill vara med och anmält sig, nästan 7 000 personer har anmält sig för att träffa en person som tycker tvärtemot dem själva. Det är fantastiskt, säger han.

Han säger att Sverige Möts har startat en debatt som varit intressant, men den har i huvudsak ägt rum mellan journalister i andra medier. Att de reaktioner som SVT fått om initiativet från publiken varit övervägande positiv.

Hur det gått till

Rent praktiskt så har de som velat delta fått fylla i ett formulär online för att senare matchas med meningsmotståndare som är öppna för dialog.

Från september har det gått att anmäla sig. Under hösten har SVT gjort journalistik på de ämnen som tas upp i projektet och efter helgen kommer de som anmält sig att matchas för att få möjligheten att mötas. Man kan antingen bestämma själva vart man ska träffas eller så kan man komma till det möten som SVT arrangerar runt om i landet den 23 november.  

– Många har längtat efter en möjlighet att diskutera brännande frågor bortom pajkastning, säger Jan Helin.

Varför tar SVT på sig att sammanföra människor med olika åsikter?

– För att vi vill och som en del i en utveckling av vår journalistik och våra program, säger han och fortsätter:

–  Forskning visar att vi lever i en tid som polariserar åsikter. Sociala medier är konstruerade för att stärka den effekten. Det är en utmärkt möjlighet till intressant journalistik. Att göra ett projekt som Sverige möts är ett sätt att göra det på, men naturligtvis inte det enda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer