Arkivbild. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hemligt rör-avtal släppt

Uppdaterad
Publicerad

Nu har delar av det tidigare hemlighetsstämplade avtalet mellan Karlshamns hamn och det nederländska företaget Wasco släppts i Nord Stream 2-affären. Men mycket är fortfarande sekretessbelagt.

Det var 31 januari som treklöverkoalitionen, S, L och C, röstade ja till avtalet mellan företaget Wasco och Karlshamns hamn för att lagra ryska rör i hamnen. Men avtalet har hittills varit hemlighetsstämplat av ”affärsmässiga” skäl, tills Kammarrätten nu bedömt att hamnen måste offentliggöra delar av avtalet.

Av det logistiska avtalet framgår det bland annat att totalt 28 000 rör ska levereras till hamnen, men att båda parter ska godkänna om det behövs mer yta. Det är också Karlshamns hamn som ska godkänna all personal från Wasco.

Däremot har uppgifter om vad företaget betalar Karlshamns hamn för att lagra rören inte offentliggjorts. Inte heller uppgifter kostnader för maskiner, service eller kajavgifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet