Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur sänker ett getmejeri sina elkostnader? Gårdsmejeristen och it-teknikern Nils Sjöström har svaret – hör mer i videoklippet ovan. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Getmejeriet i Svängsta sänker sina elkostnader – med hemmabyggt it-system

Uppdaterad
Publicerad

På den blekingska getgården har gårdsmejeristen, tillika it-teknikern, Nils Sjöström automatiserat systemen för att kunna minska både arbetsbörda och elräkning.

– Det kan röra sig om upp till 600 kronor vi sparar per ystning.

I Slänsmåla utanför Svängsta ligger en getgård med 50 mjölkgetter och här tillverkas ost ungefär var tredje dag.

Osttillverkningen, eller ystningen som det kallas, sköts nu per automatik efter att Nils Sjöström byggt om systemen på gården med hjälp av modern teknik, något tidningen Land Lantbruk tidigare också har berättat om.

– Vi har lagt om så att vi börjar göra vår ost och har den mest energikrävande fasen mitt i natten, säger Nils Sjöström när SVT hälsar på.

Dubbel effekt

Det hemmabyggda it-systemet gör att de både sparar arbetstid och förbättrar sin arbetsmiljö. Möjligheten att kunna sätta igång pastöriseringen av mjölken mitt i natten gör också att elräkningarna kan sänkas.

– Det kan röra sig om mellan 200-600 per ystning. Så det är pengar, det är det absolut. Nu har vi potential i både energieffektivisering och arbetstidseffektivisering, så det är dubbel effekt för oss.

I klippet kan du se hur systemet fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.