Mannen har fört över flera tusen kronor från åldringens konto flera gånger. Nu döms han för grovt bedrägeri vid Blekinge tingsrätt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lurade äldre man på hundratusentals kronor – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i Karlskrona har överfört pengar från en äldre mans konto 32 gånger. Sammanlagt är det närmare 300 000 kronor och han döms nu till fängelse för grovt bedrägeri.

Mannen blev för några år sedan god vän med den äldre mannen som bodde på ett boende i Karlskrona. Mannen menar att de brukade fika och handla tillsammans. När han hälsade på vid boendet ska han ha uppgett sig för att vara en närmare släkting.

Mellan april och juli 2017 ska det ha skett 32 överföringar mellan mannens och åldringens konto, sammanlagt handlar det om 289 720 kronor som har överförts. Mannen ska även ha varit i samtal med banken och då uppgett sig för att vara den äldre mannens systerson.

Döms till fängelse

Brottet uppdagades först när den äldre mannen dog och dödsboet gick igenom.

Den nu dömde mannen har hela tiden nekat till brott och menar att överföringarna handlar om legala gåvor, i form av tack för hjälp med bland annat skjuts och städning.

Men Blekinge tingsrätt delar inte den bilden. I bedömningen tas det hänsyn till att mannen har haft stora skulder hos Kronofogden. Han döms nu för grovt bedrägeri till fängelse, i två år och åtta månader. Han ska även betala skadestånd till dödsboet efter den äldre mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.